Jeszcze nie tak dawno, stacja uzdatniania wody była uważana za coś, co zaspokaja wyłącznie fanaberie domowników. Jednak z czasem zaczęto sobie zdawać sprawę z wymiernych korzyści, jakie niesie ze sobą domowe uzdatnianie wody. Dlaczego to się opłaca?

Domowa stacja uzdatniania wody – czy warto?

Bez względu na to skąd pochodzi woda, która pojawia się w domowym kranie, czy jest to miejski wodociąg czy przydomowa studnia, zawsze zawiera ona jakieś składniki, które nie są pożądane. Woda z miejskich wodociągów jest zwykle bardzo twarda, co spowodowane jest dużą ilością wapnia i magnezu. Zazwyczaj woda ta jest mocno chlorowana, co niekorzystnie wpływa na jej smak i zapach. Woda z lokalnych studni najczęściej zawiera zbyt duże ilości żelaza, manganu, amoniaku lub substancji organicznych pochodzących z sąsiednich pól. Podobnie jak woda z miejskich wodociągów jest bardzo twarda. Domownicy obserwują brązowe osady na ściankach szklanek po herbacie, ciągle pojawiający się osad z kamienia i to nie tylko w czajnikach, ale także w instalacjach wodociągowych, w urządzeniach AGD i w wodnych systemach grzewczych. To tylko niektóre efekty działania wody świadczące o tym, że stacja uzdatniania wody w domu jest potrzebna od zaraz.

Nieuzdatniona woda niesie ze sobą problemy

Choć na co dzień wiele osób bagatelizuje problem twardej wody, to  refleksja w ich głowach pojawia się wraz z pierwszymi kłopotami. Może to być osadzanie się kamienia w wodnych kotłach grzewczych lub podgrzewaczach wody. To powoduje znacznie gorszą sprawność tych urządzeń oraz dużo większe zużycie paliwa, co zauważa się, otrzymując coraz wyższe rachunki za gaz czy za energię elektryczną. Kamień osadza się w całej instalacji wodnej, powodując z czasem zmniejszenie przekroju rur, a domownicy zaczynają narzekać na zmniejszające się ciśnienie wody. Twarda woda skutecznie zmniejsza żywotność wszelkich sprzętów AGD. Pralki, zmywarki, ba nawet ekspresy do kawy trzeba regularnie odkamieniać, bo inaczej odmówią posłuszeństwa już po kilku miesiącach pracy.

Nieuzdatniona woda pogarsza smak i zapach napojów i potraw. Fatalnie wpływa na skórę i włosy, doprowadzając do ich przesuszenia, a czasami do alergii i innych dermatologicznych przypadłości. Ubrania prane w twardej wodzie znacznie szybciej tracą kolory i w krótkim czasie wyglądają na bardzo zniszczone. Temu wszystkiemu może zapobiec urządzenie do uzdatniania wody.

Uzdatnianie wody w domu jednorodzinnym lub w mieszkaniu

Bez względu na to, czy woda w domu pojawia się wprost z wodociągu czy z przydomowej studni, chcąc mieć miękką wodę wolną od nadmiaru niektórych substancji, a także znienawidzonego chloru, warto dowiedzieć się, czym są domowe stacje uzdatniania wody.

Woda, przepływając przez takie urządzenie, zostaje pozbawiona jonów wapnia i magnezu czy żelaza i manganu. Woda staje się miękka i przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla wszelkich urządzeń korzystających z wody. Dodatkowe filtry węglowe pomogą m.in. w pozbyciu się smaku i zapachu chloru. Dzięki temu woda staje się miękka, a jej smak sprawia, że wszelkie napoje i potrawy są znacznie lepiej odbierane przez kubki smakowe człowieka.

Chcąc ochronić domowe sprzęty i instalacje wodne przed zbyt szybką utratą sprawności, chcąc dbać o własne zdrowie, warto zainteresować się urządzeniem takim, jak domowa stacja uzdatniania wody. Ceny tego typu stacji są zależne od wielkości urządzenia oraz liczby filtrów. Wydatek ten z pewnością zwróci się w postaci niższych rachunków za energię oraz bezawaryjnego działania wodnych systemów ogrzewania i urządzeń AGD. Z pewnością też kawa i herbata będą cieszyć domowników jeszcze bardziej.

Przeczytaj także: